Sanden blev till guld
Denna berättelse tar sin början i 1927 då Ljungens Villaägareförening bildades. Boken beskriver i ord och bild utvecklingen från liten ort till ett samhälle som i dag har runt 12.000 invånare. 144 sidor. Ny reviderad upplaga
Utgivningsår: 2024
Pris: 245 kr
The William Shakespeare Pub i Höllviken
När the William Shakespeare pub i april 1969 öppnade i Höllviksnäs, som orten hette då, var det som Sveriges allra första, engelska pub.
Puben blev snabbt väldigt populär. Fram till åtminstone 1996 tjänade den som naturlig träffpunkt för näsets invånare och stammisarna var många. Under 27 års pubdrift uppstår naturligtvis många minnen och anekdoter
Utgivningsår: 2024
Pris: 170
Falsterbonäset under krig och beredskap
Den här boken handlar om hur folket på Falsterbonäset levde under 1900-talets två katastrofala konflikter, första och andra världskriget, och under tiden mellan krigen. Men världskrigens händelser skymtar bara vid horisonten. Berättelsen handlar först och främst om hur dessa skrämmande konflikter, med massdöd, förödelse och långt gående politiska konsekvenser, påverkade näsetbornas vardag.
Utgivningsår: 2021
Pris: 195
Falsterbonäset – hur blev det till?
Bertil Ringberg, professor emeritus i kvartärgeologi berättar om hur Falsterbonäset blev till och utvecklats under årtusendena samt om människorna som bebott området. 28 sidor.
Utgivningsår: 2018
Pris: 70
Vilde Hugo – vår lokale Fritiof Nilsson “Piraten”
Lite förenklat kan man säga att Hugo Mattsson var för näset vad Fritiof Nilsson “Piraten” var för Skåne. Som författaren Lars Melin uttrycker det: han var en tungvrickande och lekfull ordkonstnär som skrev kåserier för både Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och andra skånska dagstidningar under namnet “Vilde Hugo”. I kvalitet stod reflektionerna oftast inte själve Piraten efter och i Skanör var han och hans bror välkända profiler på 1950-talet. Hans humor är nog den mest Monty Python-aktiga av alla de samtida humoristerna, säger författaren.
Utgivningsår: 2017
Pris: 50 kr
Allt om BAD på Näset
Lars Melin berättar över drygt 100 sidor om kallbadandet som kulturhistorisk och social företeelse under de gångna 150 åren. Det handlar om allt från fint folk på Falsterbohus förr i tiden till vit, varm sand och friska bad i vår tid.
Utgivningsår: 2016
Pris: SLUTSÅLD
Skånelinjen - Per-Albinlinjen vid Falsterbokanalen
Informationsbroschyr om Per-Albinlinjen som delas ut i samband med värnvisningar.
Utgivningsår: 2014
Pris: UTSÅLD
På Ljungen 2006 – 2009
Många av våra medlemmar ville ha en samlad upplaga av våra “medlemsblad”.
innehåller nr 26 till nr 40.
Utgivningsår: 2010
Skollovskolonierna på Ljungen – historik, bilder och minnen
Denna bok om sommarkolonierna innehåller bakgrund och berättelser kring vistelsen på de olika kolonierna som funnits här nere med början på Sagostunderna Ljungdalavägen kring 1918, den enda koloni som fortfarande är i full funktion under sommaren. 75 sidor.
Utgivningsår: 2009
Pris: 130 kr
Falsterbohus – med tårna i sanden och klackarna i taket
En jubileumsskrift om en hundraåring som levt med “Tårna i sanden och klackarna i taket. Bilder och minnen, nertecknade och samlade i en bok på närmare 140 sidor.
Utgivningsår: 2008
Pris: 180 kr
Kämpinge – Fiske, jordbruk och sommarliv
Boken skildrar det Kämpinge som fanns en gång, när fiskare och lantbrukare utgjorde den största delen av byns invånare. Andra yrkesgrupper såsom smeder och andra hantverkare fanns också, men fisket och jordbruket levde de flesta i byn av långt fram i tiden. Sommarlivet skildras med badbilder som ger en bra bild om utvecklingen kring badandet och livet däromkring. 158 sidor.
Utgivningsår: 2007
Pris: 170 kr
På Ljungen 1998 – 2005
Många av våra medlemmar ville ha en samlad upplaga av våra “medlemsblad”. Den första innehåller nr 1 till 25 och kom ut under 2006.
Utgivningsår: 2006
Pris: SLUTSÅLD
Fru Kungen Drottning Margareta I
Av Marie Sjögren. Beskriver en enastående kvinna i en epok där kvinnan var “bortglömd” och inte ens fanns med i lagtexter. Hon gick segrande ur maktspelet som började redan då hon var 10 år då hon fick gifta sig med en man hon aldrig sett.
Utgivningsår: 2005
Pris: SLUTSÅLD
Skanörs och Falsterbos historia från A till Ö
Skanörs och Falsterbos historia från A till Ö är en lättläst historik av Christer Melin över de två tvillingstäderna. Här får Du veta mer om bl. a. Falsterbohus slott, Lyktekärret och Slusan för att inte nämna den intressanta historien kring drottning Margarete och hennes son kung Olof. 50 sidor.
Utgivningsår: 2004
Pris: 120 kr
Tåget har gått
Tåget har gått, en sammanställning av Callunas utställning i samband med 100-års jubileet av Vellinge-Skanör Falsterbo järnvägs start i maj 1904. Historien och bakgrunden till järnvägens etablering beskrivs ingående.
Utgivningsår: 2004
Pris: 50 kr
Från Sillabör till Snabbköp
En resa i tid och rum, där vi börjar med en av de äldsta affärerna som låg i Fotevik och slutar med en av de yngsta Ica Toppen i Fotevik. En inventering av de butiker och småaffärer som funnits i Höllviken, Kämpinge och Ljunghusen, se senaste 150 åren. Boken har 128 sidor.
Utgivningsår: 2003
Pris: 90 kr
Posten i Skanör-Falsterbo
En bok sammanställd och skriven av Lars Dufberg. Tillsammans med över 30 bilder på 42 sidor, ger den en lokalhistorisk bild av ett Skanör-Falsterbo som till stora delar försvunnit. Några sidor har även ägnats åt poststämplar och dess historia. Med nerläggningen avslutades en över 234-årig historia.
Utgivningsår: 2003
Pris: 80 kr
St Hammars kyrka under 100 år
En genomgång i nätt format (26 sidor) av stora och små händelser kring och dess plats i bygden som ett landmärke på Slätten. Sammanställare: Ingemar H Johansson.
Utgivningsår: 2002
Pris: 30 kr
Historier från Skanör
Anders Carlsten, skribent, kåsör och tecknare, skildrar denna gång Skanör och dess profiler som var en gång. Egna och andras bravader skildras också med ironi och humor. 122 sidor.
Utgivningsår: 2001
Stinsen i Falsterbo
En institution berättar, stinsen Stig Mårtensson (1923-2009) berättar om sitt arbete i Falsterbo som inte var likt arbetet på en vanlig järnvägsstation. Nerläggningen av järnvägen Malmö-Falsterbo beskrivs med vemod och känsla. 106 sidor.
Utgivningsår: 2000
Pris: UTSÅLD
Sista dansen i Höllviken
Författaren berättar om sin uppväxt i Höllviken under somrarna 1931–39 alltifrån pojkårens stridsvagnsbyggen, fotboll och knivspel fram till tonårens första trevande försök i kyssbranschen. Genom skildringen lever och andas Höllviken, ”det underbara trettiotalets Höllviken med sin sparsamma bebyggelse, sina talldungar och sin väldiga ljunghed som ännu i orört majestät bredde ut sig mellan de två haven.”
Utgivningsår: 1999
Pris: SLUTSÅLD
Resande över Ljungen
En antologi av Christian Kindblad i form av en reseskildring som sträcker sig från Linnés skånska resa 1749 till en resa som gjordes av Thomas Örtenblad 1917. Resorna går över Ljungen med Skanör och Falsterbo som mål. Resorna göres ur olika aspekter och med olika ändamål. 82 sidor.
Utgivningsår: 1998
Pris: UTSÅLD
Ett stycke kanalhistoria
Kanalchefen Sven Lundström m. fl. berättar om bygget av Falsterbokanalen, den gamla och den nya bron samt om lotsningen. En berättelse i ord och bild. Arbetet med den nya bron beskrivs kompletterat med tekniska data. 34 sidor.
Utgivningsår: 1997
Pris: 70 kr
Höllviken – bilder och minnen från förr
Text och bild över 52 sidor om Höllviken under 100 år. Speglar något av den tid som gått, i en lättsam och kåserande anda med stark lokalfärg. Ger mycket utrymme för nostalgiska återblickar och ger nyinflyttade perspektiv på hur det var en gång.
Utgivningsår: 1995
Pris: 125 kr