Callunas historia

 

Kulturföreningen Calluna har tagit sitt namn efter Calluna vulgaris, vanlig ljung på latin. Vi startade vår verksamhet 1995 med mottot »att stödja och uppmuntra dem som ideellt arbetar för att sprida kunskap om Ljungen«. 

Boken Höllviken – bilder och minnen från förr växte fram med ekonomiskt stöd från Ljungens villaägareförening. Kommunen ställde också upp med ekonomisk garanti. Vi har nu varit verksamma i snart 30 år och gett ut ett 20-tal böcker och skrifter. Mottagandet har varit överväldigande och antalet medlemmar ökar år för år, vi är nu närmare 600 medlemmar.

Priser
Föreningen har instiftat Callunas Kulturpenning. Mottagaren får 10 000 kronor samt ett diplom. Under ett antal år delade vi även ut ett Kulturstipendium. Stipendiet gick till ungdomar från kommunen som gjort stora framsteg inom främst musik och sång. Vi har också hjälpt Kämpinge Gymnastikförening, Föreningen Dissimilis och Skanörs och Höllvikens bibliotek. Sammanlagt har Calluna under åren delat ut över 300 000 kronor!

Själva har vi mottagit Vellinge kommuns kulturpris och Lions Clubs Liontass »för förtjänstfulla insatser inom kommunen«. Detta har styrkt oss i vår strävan att arbeta vidare.

Utställningar
Calluna har producerat stora och små utställningar med historia kring Falsterbonäset som Kämpinge – bilder och minnen från förr och Höllviken då och nu. Utställningen Bränderna i Skanör och Falsterbo visades på Galleri Stallet i Falsterbo tillsammans med Lars Dufberg och fick över 1 000 besökare. Vi har även haft två utställningar med nutida fotografi Flygbilder över Höllviken- Ljunghusen och Upp i det blå flygbilder över Skanör och Falsterbo på Galleri Stallet i Falsterbo. De producerades av vår styrelseledamot Roy Larsson.

Våra senaste utställningar har vi haft på Magasinet i Falsterbo i samband med att Falsterbohus fyllde 100 år 2008 och arrangerades tillsammans med bostadsrättsföreningen. Utställningen som vi kallade Med tårna i sanden och klackarna i taket väckte mycket uppmärksamhet. Vernissagedagen kom besökare i tidstypiska kläder och Kronprinsens husarer paraderade vilket gjorde dagen verkligt lyckad.

På Magasinet har vi även haft utställningar om Drottning Margareta, Fotograf Matilda Månson och Tåget har gått om järnvägen från Malmö till Skanör och Falsterbo. 

Samtidigt visar vi mindre utställningar i skyltskåpen på Galleria (sidan om Systembolaget).

Möten och föredrag
Med våra medlemsmöten vill vi förmedla kunskap om Ljungen och tider som varit. Det blir ofta föredrag och bildvisningar på till exempel våra årsmöten. Föreningen håller gärna föredrag på skolor, bibliotek och andra platser.

På Ljungen
Medlemstidningen På Ljungen kommer ut med tre nummer per år. Tidningen har blivit både uppmärksammad och uppskattad. Föreningen har också en hemsida calluna.nu och finns på Facebook.
 

styrelse1995

Styrelsen 1995: Christian Kindblad, Ingemar H. Johansson, Marianne Rönnberg och Britt-Marie Granath. Christer Holgersson saknas på bilden.